Hulp voor achterblijvers gedetineerden

16 mei 2025
Jeugd en gezin
Bezoekzaal gevangenis | Bron Dienst Justitiële Inrichtingen

Bezoekzaal gevangenis | Bron Dienst Justitiële Inrichtingen

Wanneer je partner of familielid een gevangenisstraf krijgt, moet hij of zij veel zaken regelen. Maar ook als achterblijver moet je veel regelen. Denk hierbij aan je inkomen, schulden, de kinderen of het huis. Op deze pagina lees je wat je als achterblijver kunt doen.

Inkomen 

Is er geen inkomen meer, omdat je partner of familielid in de gevangenis zit? De gemeente kan misschien helpen met Bijzondere Bijstand of met een bijstandsuitkering. Het aanvragen van een uitkeringexterne-link-icoon doe je via de website van de gemeente. Hier staat ook hoe je hulp kunt vragen wanneer het zelf niet lukt. Je kunt met je vraag ook bij de Wijkwijzer binnenlopen.

Toeslagen

Als je samen met je gedetineerde partner een toeslag van de Belastingdienst ontvangt, moet je deze misschien stopzetten. Geef een detentie daarom altijd door aan de Belastingdienst. Doe je dat niet? Dan moet je de toeslag later terugbetalen. Denk hierbij aan:

  • Zorgtoeslag
  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget

Op de pagina detentie en toeslagenexterne-link-icoon van de belastingdienst lees je hoe je dit regelt.

Overige zaken

Denk als achterblijver ook aan de volgende zaken:

  • Huur en andere kosten. Bespreek met jouw partner of familielid hoe deze kosten worden betaald.
  • Schulden. Voorkom dat schulden verder stijgen en neem contact op met de schuldeisers. Je kunt ze vragen of de afbetaling van de schulden tijdens de gevangenisstraf stopgezet kunnen worden. Een schuldeiser vraagt dan vaak om een detentieverklaring. Deze kan de casemanager in de gevangenis maken. Een bewindvoerder of budgetbeheer kan je hierbij ook helpen.
  • Zorg en begeleiding. In elke gevangenis is een Medische Dienst voor lichamelijke en psychische zorg. Heeft uw familielid buiten de gevangenis al zorg ontvangen, dan kan dat zo veel mogelijk doorlopen. Neem hiervoor contact op met de zorgverlener.

Heb je hulp nodig bij het regelen van deze zaken? Neem dan contact met het Team Nazorg Detentie: nazorg.exgedetineerden@enschede.nl

Op bezoek in de gevangenis

Je partner of familielid  mag in de gevangenis post en bezoek ontvangen. Je partner of familielid heeft als gevangene recht op minimaal 1 uur bezoek per week. Dat kan alleen op afspraak. Bekijk op de website van de Dienst Justitiële Inrichtingen de bezoektijdenexterne-link-icoon.

Voor kinderen is het extra lastig als vader of moeder in de gevangenis zit. Voor hen zijn er verschillende mogelijkheden voor contact met hun ouder. Op de website van de Dienst Justitiële Inrichtingenexterne-link-icoon staat hoe dit werkt. Bekijk een filmpje over hoe bezoek in de gevangenisexterne-link-icoon gaat.  

Hulp voor achterblijvers

Informatie voor mensen in detentie