Mantelzorg

Als je langdurig en vaak zorgt voor een ziek familielid of zieke buurman of buurvrouw, ben je mantelzorger. Goed zorgen voor een ander is mooi. Zorg daarbij ook goed voor jezelf. Praat over je zorgen en geef aan waar je tegenaan loopt.

MANTELZORG EN WERK

Veel mantelzorgers combineren mantelzorg met werk. Dat betekent extra drukte op het werk en privé. Het helpt als je jouw zorgtaken bespreekt met jouw werkgever. Dit zorgt voor aandacht, begrip en hulp wanneer dit nodig is. Ook kan je samen met je werkgever naar oplossingen zoeken.

  • Benoem het probleem dat je het meest belast bij het combineren van zorg met werk.
  • Geef aan wat oplossingen kunnen zijn voor het probleem.
  • Benoem de negatieve gevolgen voor jou als het probleem langer blijft bestaan.

Oefen je gesprek vooraf. Dat maakt het makkelijker om met je werkgever in gesprek te gaan. Doe dit met een bedrijfsarts, een medewerker van Wijkteams Enschede of iemand die je vertrouwt.

HULP BIJ MANTELZORG

Als mantelzorg te belastend wordt, kan je terecht bij organisaties voor extra hulp.

  • Op internet staat veel informatie over hoe je mantelzorgtaken kan organiseren. Dit zorgt voor overzicht en helpt een vervanger als jij even niet beschikbaar bent. Kijk bijvoorbeeld op Online hulp Enschedeexterne-link-icoon.
  • Leendert Vriel heeft vrijwilligers voor palliatieve en terminale zorg. Zij ondersteunen mensen in hun laatste levensfase en bieden ook ondersteuning aan de mantelzorger. Zie Leendertvriel.nlexterne-link-icoon.
  • M-Pact heeft zorgvrijwilligers die met jouw naaste een activiteit kunnen ondernemen. Ook is het mogelijk om via M-Pact met een maatje in contact te komen. Zie M-Pact.nlexterne-link-icoon.
  • Bureau Herstel van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg heeft elke 4e maandagavond van de maand een inloopspreekuur. Dit spreekuur is voor familie en naasten van mensen met psychische problemen. Zie Mediant.nlexterne-link-icoon.
  • Mantelzorg Nederland is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Zie Mantelzorg.nlexterne-link-icoon.

JONGE MANTELZORGERS

Voor jonge mantelzorgers van 5 tot en met 24 jaar is er Wijkracht uit Hengelo. Wijkracht biedt ondersteuning aan jongeren die thuis voor een ziek familielid zorgen. Bijvoorbeeld bij een:

  • chronische ziekte
  • handicap
  • psychische ziekte

Wijkracht organiseert maandelijks activiteiten om te ontspannen. Of biedt een maatje met wie je ervaringen kan delen. Wijkracht organiseert ook 1x per jaar een ouder-kind activiteit en de Week van de Jonge Mantelzorger.  Meer informatie vindt je op wijkrachthengelo.nlexterne-link-icoon.

AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING

Elke mantelzorger heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Zie Mantelzorg Nederlandexterne-link-icoon.

IN BALANS BLIJVEN

Als mantelzorger regel en organiseer je veel. Dit gaat soms ten koste van je eigen wensen en behoeften. Daarvoor is de training Mantelzorger in balansexterne-link-icoon van Wijkteams Enschede. Je leert wat je nodig hebt om meer in balans te komen. Dit doe je samen met andere mantelzorgers. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten en is gratis.

ANDERE MANTELZORGERS ONTMOETEN

Door andere mantelzorgers te ontmoeten, kan je ervaringen en tips met elkaar delen.

  • Sluit aan bij Wij Mantelzorgers Enschede. Deze gemeenschap is opgericht door en voor Enschedese mantelzorgers. Doe mee aan themamiddagen. Hier leren mantelzorgers van elkaar en helpen elkaar om in balans te blijven. Meld je aan door een e-mail te sturen naar: mantelzorgcommunity@enschede.nl.
  • Het Alzheimer-café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie die nog thuis wonen. Ook hun partners, familieleden en vrienden en betrokken hulpverleners zijn welkom. Kijk voor adressen en meer informatie op Alzheimer Nederlandexterne-link-icoon.